maanantai 10. joulukuuta 2012

Kirja-arvio: Sofie Munsterhjelmin aika

KIRSI VAINIO-KORHONEN, Sofie Munsterhjelmin aika. Aatelisnaisia ja upseereita 1800-luvun Suomessa. SKS 2012.

 
 
 
Joitakin vuosia sitten historiantutkija Kirsi Vainio-Korhoselta ilmestyi (mielenkiintoinen) tutkimus Sophie Creutzin aika, joka kertoi 1700-luvun aateliselämää Suomessa. Tästä innostuneena eräs lukija oli tarjonnut tutkijan käyttöön kirjeenvaihtoa, kuitteja ja muuta materiaalia, joka oli peräisin Sophien Creutzin lapsenlapsen Sofie Munsterhjelmin (1801-1867) kuolinpesästä. Näiden aikalaislähteiden ja tutkimuskirjallisuuden perusteella Vainio-Korhonen on luonut elävänoloisen kuvan 1800-luvun alun säätyläistön ja erityisesti säätyläisnaisen elämästä. Mielenkiintoisia ovat kuvaukset "shoppailumatkasta" Turkuun tai kaulusten kirjomisesta lisäansioiden toivossa.
 
Materiaalin perusteella on saatu rekonstruoitua Sofie Munsterhjelmin lapsuusaika ja nuoruus, hänen epäonninen avioliittonsa sekä vanhuuden taloudellisesti vakaat päivät. Teos tuo esille sen, miten yllättävän itsenäisesti säätyläisnainen pystyi huolehtimaan asioistaan ennen naimisiinmenoaan ja toisaalta myös leskenä. Sofien vakavaraisen elämän uhkatekijänä oli hänen huikentelevainen aviopuolisonsa, joka tosin oli Sofien itsensä valitsema. Todellisen uhkan - erityisesti säätyläisten elämälle - muodostivat 1860-luvun lopun huonot vuodet nälänhätineen ja tarttuvine tauteineen. Tauteja levittäneet kerjäläiset nimittäin kolkuttelivat mieluiten säätyläisten ovia ruoan toivossa. Nälkävuodet koituivat myös Sofie von Plantenin os. Munsterhjelmin kohtaloksi.
 
Muuten, kuten kirjailijakin huomauttaa, kirjeenvaihdosta puuttuvat ne Sofien itsensä lähettämät kirjeet. Saapa nähdä, täydentyykö kuva Sofien elämästä joskus, jos ne jostakin löytyvät.
 
Mieluisa lukukokemus, suosittelen historian ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti