lauantai 22. joulukuuta 2012

Kirja-arvio: Eija Koski - Himmeli

 
 
Tuli ihan himmelintekofiilis kun luin ja katselin tämän himmelintekijä Eija Kosken kauniin kirjan läpi. Tänä vuonna vain rukiin olkia on huonosti saatavilla, johtuen kosteasta syksystä. Rukiin oljet pitkälti mätänivät pelloille. Askartelutarvikkeistani löytyi yksi pussillinen olkia mutta niillä ei taida pitkällä pötkiä, jos meinaa tehdä tuollaisen ison mobilen, kuten itse suunnittelen.
 
Himmelin ei tarvitse olla vain joulun koriste, vaan sitä voi pitää näkösällä ympäri vuoden, mikäli Eija Koskea on uskominen. Ja sanojensa takuuksi hän on asettanut himmeleitä ystäviensä koteihin ja kuvannut niitä. Ja totta, oikein valittu himmeli antaa tunnelmaa kotiin kuin kotiin vuodenajasta riippumatta.
 
Mitä himmelin historiaan tulee, niin Suomessa se oli tunnettu jo ennen kuin joulukuuset yleistyivät kodeissa 1800-luvun kuluessa. Joulukuusi oikeastaan korvasi himmelin joulun katseenvangitsijana. Martat elvyttivät himmeli-tradition 1930-luvulla; se oli jo kuolemassa sukupuuttoon.
 
Himmeli on yleiseurooppalainen keksintö. Etelä-Euroopassa niitä tehdään vehnän oljista. Suomalainen rukiin olki on ylivoimaisesti paras himmelimateriaali; sen kiilto on vertaansa vailla. Kuvitteleppa 1800-luvun maalaispirtti, joka on valaistu kynttilöin tai pärein. Kun valonsäde osuu himmeliin se kiiltelee kuin kattokruunun konsanaan. Ylellistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti