lauantai 11. elokuuta 2012

Kirja-arvio: Salaisuus sydämessäni. Presidentti Kennedy ja minä

Mimi Alford: Salaisuus sydämessäni. Presidentti Kennedy ja minä. Otava 2012.



Eipä ehtinyt 19-vuotias Mimi Alford montaa päivää työskennellä Valkoisessa talossa, kun hänet jo uhrattiin presidentti John F. Kennedyn alttarilla. Ei siinä montaa lausettakaan ehditty vaihtaa.

Yllättävän suorasukaista toimintaa mieheltä, jonka vastuulla oli sentään yksi johtavista suurvalloista. Tapaus Mimi Alford alkoi kesällä vuonna 1962. Saman vuoden alussa Kennedy oli kellistänyt Marilynin. "Happy Birthday, Mr President", huokaili Marilyn 19.5.1962 JFK:n viettäessä 45-vuotissyntymäpäiviään. Maailmanpolitiikan pelilaudalla tapahtui seuraavaa: Kennedyn ura lähti nousukiitoon Kuuban ohjuskriisin ratkettua Neuvostoliiton vetäytymiseen.

Mikäpäs siinä oli hääriessä naismaailmassa, kun taustajärjestelyt oli kunnossa. Koko joukko miehiä  hoiteli asiat siten, että mitään ei vuotanut julkisuuteen eikä vastustajien aseeksi. Kulissit pidettiin pystyssä ja ne pysyivätkin. Rouva Jackie Kennedy yritettiin ilmeisesti pitää tietämättömänä miehensä seikkailuista. Siinä ei sentään taidettu onnistua.

1960-luvulla elettiin niin sanottua "viattomuuden aikaa" ja morsiamen koskemattomuutta pidettiin itsestään selvyytenä ainakin katolisten parissa (Kennedyt) sekä yläluokan keskuudessa (esim. Mimin perhe). Tuollaisilla seikoilla herra presidentti ei tainnut vaivata päätään. Mimi kertoi suhteestaan presidentti Kennedyyn sulhaselleen vain hieman ennen häitä ja siitäpä tulikin kiviriippa heidän avioliitolleen. Se, että Mimi olisi toivonut sulhaseltaan ymmärrystä asian suhteen, on ehkä kohtuuton vaatimus aikakauden huomiiden. Mutta se, että Mimi joutui suhteeseen, oli pitkälti hänestä riippumaton seikka. Kun isot pojat häärii, niin asioita vain tapahtuu...

Mimi Alfordia tapaus Kennedy ei katkeroittanut. Hän ihaili preseidenttiä ja Valkoisen talon menoa varauksetta. Hän myös ymmärsi - toisin kuin Marilyn - että suhteella ei voinut olla jatkuvuutta. Mimi Alford ei ilmeisestikään olisi "tullut kaapista" suuren salaisuutensa kanssa, elleivät toimittajat olisi alkaneet asiaa nuuskia muutama vuosi sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti