maanantai 9. heinäkuuta 2012

Helmet ovat helmiä

Tampereen Sokokselta vuosia sitten ostamani, makeanveden helmistä tehty ranneregas kaipasi korjaamista. Kyllä helmet ovat kauniita...Saapa nähdä, löytyisikö tälle kaveria samaisesta paikasta...




Tällaisen helminauhan sai lahjaksi tilatessaan jonkin perhelehden, olisiko ollut Kotiliesi.
Makeanveden helmet ovat nykyisin yleisin myytävä helmityyppi. Viljelty helmi kasvatetaan simpukassa asettamalla simpukan sisälle pieni ärsyke. Simpukka alkaa kehittää helmiäistä ja näin kehittyy aito mutta viljelty helmi.

Helmiä tulisi käyttää ja säilyttää oikein, jotta ne säilyttävät helmiäishohteensa. Helmen pinta on pehmeää ainetta. Niitä ei tulisi säilyttää samassa rasiassa muiden korujen kanssa, sillä terävät tai kovat esineet saattavat naarmuttaa sitä. Pehmeä kangaspala on hyvä suoja helminauhalle.

Helmeä tulee varjella kaikkien kemikaalien vaikutuksilta. Jos helmet ovat joutuneet kosketuksiin ihovoiteen kanssa, ne tulee käytön jälkeen pyyhkiä pehmeällä kankaalla puhtaaksi. Helmi ei myöskään pidä kovasta kuumudesta tai toistuvasta hikoilusta.

Tärkeä osa helmien huoltoa on käyttää niitä mahdollisimman usein. Tällöin helmet hengittävät ja saavat kosteutta kantajansa iholta.

Juttua maailman tunntuimmista helmistä täällä. Mielenkiintoista! Yksi kiinnostava tarina on esimerkiksi Englannin kuningas Kaarle I:n (1600-1649) pisaranmuotoinen korvakoruhelmi. Käsittääkseni tämä taulu on Windsorin linnassa. Kannattaa myös googlata tunnettua La Peregrina-helmeä. Helmi on nähty niin Mary Tudorin kuin Elisabeth Taylorinkin kaulalla. Richard Burton ei ollut hassumpi lahjojen hankkija!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti