sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

"Riemuitkaamme, vielä on suonissa tulta..."

Mitäs bongasinkaan kaapin kevätsiivoukset yhteydessä: ylioppilaslakkini 1980-luvun puolivälistä. Aitoa kasaria siis. Näin Vapun alla on syytä tutkia lakkia ja siihen kuuluvaa alkuperäistä laatikkoa hieman tarkemmin.

Onkohan laatikon kuva ehtinyt muuttua useaan otteeseen vuosikymmenten varrella? Tästä laatikosta katselee nuori ylioppilaspari; tyttö on kietaissut kätensä pojan kaulalle. Kouluromanssi?

Tytön meikki ja kampaus kertovat 1980-luvun alun tyylistä. Silmämeikki on ajan muodin mukaisesti vaalea. Helmiäisluomiväriä on levitetty tuuheisiin kulmakarvoihin saakka. Kynsissä on vaaleaa lakkaa. Hiuksiin on somisteeksi punottu muutama letti ja niissä on helmiä koristeena. Näitähän sitä itsekin väkerrettiin, kun oltiin nähty naistenlehdissä kuvia Bo Derekistä elokuvassa 10 - nainen kuin unelma. Tytöllä on somisteenaan pieniä kultakoruja: korvanapit, kaulanauha, ranneketju ja sormus. Pojan tyyli voisi hyvin olla vaikka tätä päivää.






Laatikon kylkiä somistavat mainoslauseet: FREDRIKSON PUKEE PÄÄSI. Laatikon sisältä, Fredriksonin muovipussista,  paljastuu vähän käytetty yo-lakki. Lakin hikinauhassa on vielä maalarinteipillä kiinni nimeni ja luokka: III A. Lakin muotoa tukemassa on valkoinen, ohut paperi. Lakin vuori on sinivakoinen, kahteen kenttään jaettu. Laatikko sisältää vielä jonkinlaisen takuutodistuksen; kullanvärisin kirjaimin valkoisella pahvilla:

LÄMPIMÄT ONNITTELUT
SINULLE YLIOPPILAS.

Hankit valkolakkisi vain kerran elämässäsi. Siksi olemme tehneet tämän Fredrikssonisi huolellisesti. Ja mm. kåttäneet materiaalina kuuluisaa Niedieck Brilliant -samettia, joka takaa lakkisi "edustuskelpoisuuden" vuosikymmenestä vuosikymmeneen.

FREDRIKSON
Lakittaja vuodesta 1887
Fredrikssonin Lakkitehdas Oy, PL 121, 40101 Jyväskylä 10

Eilen ruusupensasta leikatessani näin, kuinka teekkarilauma kiskoi perässään pyörillä kulkevaa saunaa. Juuri noin, keskiaikaisen juomalaulun sanoin: Gaudeamus igitur,
Juvenes dum sumus
- iloitkaa, kun suonissanne vielä on tulta!

Hyvää Vappua , kesän aattoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti