sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Aikamatka Luleån vanhaan kaupunkiin

Nyt tuli todistettua valheeksi se väite, että Ruotsissa paistaa aina aurinko. Ei nimittäin paista eikä ainakaan Pohjois-Ruotsissa. Sen verran pilvistä, vetistä ja tuulista oli Luleåssa näin marraskuun aluksi. Voi kuitenkin hyvin kuvitella, minkälaiseksi satumaaksi paikka muuttuu, kun on lunta ja paljon jouluvaloja...
 
Luleån (Luulaja) lähellä sijaitseva Gammelstads kyrkstad on maailmanperintökohde. Noin 400 kirkkotupaa, asuntoa tai makasiinia ympäröi harmaakivikirkkoa, joka on Norrbottenin vanhin kirkko; rakennettu vuonna 1492 (samana vuonna Kristoffer Kolumbus purjehti Amerikkaan, joten kiirettä piti Euroopassa : ). Tämä alue toimi Luulajan keskustana 1649 saakka, jolloin kaupunki maannousemisen johdosta siirrettiin lähemmäs rantaviivaa eli nykyisen keskustan paikalle.
 
Pitkät välimatkat ovat syynä ainutlaatuisille näille niin sanotuille kirkkokylille (kyrkbyar), joita on tavataan muuallakin. Näihin keskuksiin ihmiset kokoontuivat kaupankäyntiä, seurustelua ja kirkonmenoja varten. Suurin säilynyt kirkkokylä sijaitsee Luleåssa. Nämä kirkkotuvat (kyrkstugorna) ovat yhäkin käytössä, esimerkiksi asuntoina ja vapaa-ajan asuntoina.
 
 

 
Kirkkotorni on rakennettu 1800-luvulla. Valitettavasti kirkkoon ei päässyt sisälle.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti