perjantai 7. syyskuuta 2012

Kirja-arvio: Heike B. Görtemaker, Eva Braun Elämä Hitlerin kanssa

 
 Heike B. Görtemaker, Eva Braun Elämä Hitlerin kanssa, Otava
 
 
Heike B. Görtemaker on tutkija ja on varmasti käynyt läpi kaiken käytettävissä olevan materiaalin, jossa vain vilahtaakin Eva Braunin nimi. Kirjan luettuani en kuitenkaan tiedä juuri enempää Eva Braunista kuin tiesin aiemminkaan. Se ei kuitenkaan tee tästä kirjasta huonoa, päinvastoin. Tuntuu vain, että jokainen kivi on käännetty, jotta saataisiin selvää siitä, mikä Eva Braun oli naisiaan. Uusia lähteitä ei yksinkertaisesti ole käytettävissä. Braun antoi perheelleen ohjeen tuhota henkilökohtaiset paperinsa. Mikäli ohjeita on noudatettu, niin uutta ei ole tulossa siltäkään suunnalta.
 
Eva Braun työskenteli Heinrich Hoffmanin valokuvaliikkeessä tavatessaan Hitlerin vuonna 1929. Eli siis kuusi vuotta ennen kuin korpraali Hitler nimitti itsensa valtakunnankansleriksi . Braun oli useita vuosikymmeniä miesystäväänsä nuorempi. Hitler, joka nimitti itseään myös valtakunnankansleriksi, ei julkistanut suhdettaan Brauniin. Saksan kansalle hän selitti olevansa naimisissa maansa ja kansansa kanssa. Sormuksia kuitenkin vaihdettiin hieman ennen kaksoisitsemurhaa 30.4.1945. Braun oli kuollessaan vain 33 vuotias. Ja Hitler 56 vuotias.
 
Se, mihin Eva Braun Hitlerissä ihastui, jää edelleen epäselväksi. Suhde ei ollut tasapainoinen, siitä kertoo Braunin kaksi itsemurhayritystä. (Ja se kolmas, joka onnistui) Että se siitä turvallisesta parisuhteesta. Braun ei ollut ainoa Hitlerin vaikutuspiirissä elänyt nainen, joka yritti päättää päivänsä. Ainakin kaksi muutakin tiedetään.
 
Varmasti elämä vallan huipulla tarjosi monenlaisia etuoikeuksia, joista valokuvaliikkeen assistentti ei olisi muuten päässyt osalliseksi. Vaikea kuitenkaan uskoa, että Eva Braun olisi ollut pelkästään opportunisti. Hän tuntui palvovan Hitleriä, jopa ripustautuvan tähän. Se, että sulhaspoika tuhosi miljoonia juutalaisia ja kylvi tuhoa ympärilleen, ei ollut salaisuus siinä ydinpiirissä, johon kuuluivat Speerit, Göbbelsit, Hessit jne. Rakkaus on joskus sokea, kuuro ja mykkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti